Web Analytics Made Easy - Statcounter

«شکل فضا»

نویسنده: جفری آ.ویکز
مترجمان: رضا رمضان‌پور ، عادله میرزایی‌مقدم
ناشر: پژواک؛ چاپ اول 1390
351 صفحه؛ 8000 تومان

*****

اندیشیدن پیرامون جهان و ساختن تصویری از آن قرن‌­هاست که ذهن­‌های اهل پرسش و تفکر را درگیر خود کرده است. داشتن روحی پرسش­گر از مهم‌­ترین ویژگی­‌هایی است که انسان را از سایر موجودات متمایز کرده و قرن­‌هاست که در جان‌­های بسیاری جاری­ است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نخستین پرسش که همواره انسان با آن رو­به­‌رو بوده است پرسش درباره­‌ی آغاز جهان است. رجوعی به اسطوره­‌ها برای ما مشخص می­‌کند که نظرات مختلفی پیرامون آغاز جهان وجود دارد. مارسلو گلیسر در کتاب رقص جهان می‌­نویسد: «اسطوره­‌های مختلف آفرینش را می­‌توان با توجه به اینکه با پرسش آغاز هستی چگونه برخورد کرده‌­اند به دو دسته­‌ی اصلی تقسیم کرد. دسته­‌ی اول اسطوره­‌هایی که آغاز مشخصی را برای جهان در نظر می­‌گیرند و آن را لحظه­‌ی آفرینش می‌­نامند و دسته‎­ی دوم اسطوره­‌هایی هستند که فرض می­‌کنند جهان همواره وجود داشته است. در اسطوره‌­های دسته­‌ی اول جهان عمری کران‌مند دارد حال آنکه در نوع دوم همه­‌ی جهان بی­کران خواهد بود.» شاید عجیب به نظر برسد که با مطالعه­‌ی بسیاری از نگرش‌­های اسطوره­­ای که برخی متعلق به دو تا سه هزار سال پیش است با اندیشه‌­هایی برخورد می­‌کنیم که امروزه محل بحث بسیاری از دانشمندان است. این نوع اندیشه‌­ها را برای نمونه می‌­توان به وضوح در یک وِدای هندی متعلق به ۱۲۰۰ ق.م ملاحظه نمود:

آن­گاه که نه هستی و نه نیستی بود

نه هوا- کره، نه گنبد دوّار و نه ماورای آن بود

جهان چه چیزی را در بر می­گرفت؟ کجا؟ تحت حمایت چه کسی؟

آب چه بود؟ اقیانوس بی­انتها چه بود؟

آن­گاه در آن­جا نه مرگی بود نه جاودانگی

نه نشانی از شب و نه از روز

آن وجود یکتا با نیروی خودش بی­رمق نفس می­کشید

هیچ چیز دیگری آن­گاه وجود نداشت

در آغاز، تاریکی در تاریکی فرو رفته بود

این­ها هم چیزی جز آبِ ناپیدا نبود

هر چه که بود آن وجود یکتا که محو نیستی بود

برای تجلی خود از نیروی گرما کمک گرفت و متولد شد ...

اما تصور درباره­‌ی چگونگی ساختار جهان در طی پنج قرن اخیر و به­ خصوص در قرن بیستم بار دیگر جزو مهم­ترین موضوعات مورد بحث دانشمندان بوده است. استیون هاوکینگ در کتاب تاریخچه­‌ی جهان می­‌نویسد: « بیش­تر مردمان به جهانی اساسا ایستا و دگرگونی ناپذیر معتقد می­‌باشند، مسئله­‌ی وجود نقطه­‌ی آغاز برای آن، مقوله‌­ای به راستی متافیزیکی یا مربوط به الهیات است. اما در سال ۱۹۲۹ ادوین هابل متوجه شد که به هر سوی جهان که نظر بیفکنیم، کهکشان­‌های دور به سرعت از ما فاصله می­‌گیرند. به دیگر سخن جهان در حال گسترش می­‌باشد. یعنی در زمان گذشته، اشیا به یکدیگر نزدیک­تر بوده‌­اند و در حدود ده یا بیست­ هزار میلیون سال قبل، همه­‌ی آن­ها در نقطه‌­ای واحد قرار داشتند و چگالی جهان بی­نهایت بود. این کشف سرانجام مسئله­‌ی آغاز جهان را وارد قلمرو علم کرد.»

ما همچنان به صحبت درباره­‌ی جهان نیاز داریم و جهان برای هر انسانی که بر این کره‌­ی آبی ساکن است انبوهی از پرسش­‌هاست. بیژن جلالی که از شاعران معاصر ایران است برخورد یک شاعر را با جهان این­گونه تصویر می­‌کند:

جهان چون مادری است

و ما همواره کودک شیرخواری هستیم

در آغوش او

و این مادر

همچنان ما را به زیر خاک

بدرقه خواهد کرد

و ابدیت چون شیری است

که از پستان او می‌­مکیم

این­که به راستی جهان چگونه آغاز شده است و چه شکلی دارد و نسبت ما انسان‌­ها با او چگونه نسبتی است همچنان محل پرسش است. در این میان از نقش ریاضیات و توصیف پدیده­‌های فیزیکی به­ وسیله­‌ی آن نباید غافل بود. تحولاتی که در زمینه­‌ی هندسه (غیراقلیدسی) در قرن هجدهم و نوزدهم میلادی به بار نشست سبب تولد افکار تازه‌­ای در ذهن ریاضیدانان و فیزیکدانانی شد که به دنبال توضیح علمی آغاز جهان و شکل فضا بودند. در کتاب شکل فضا نیز که جفری آ.ویکز نخستین بار در سال ۱۹۸۵ منتشر کرده است نویسنده با استفاده از ترسیمات هندسی و طرح پرسش­‌های گوناگون سعی در بیان چگونگی کاربرد توپولوژی جبری به ­عنوان شاخه­‌ای از ریاضیات برای توصیف شکل فضای جهان واقعی داشته است. او با آوردن مثال­‌های ساده و متنوع تلاش کرده است کتاب خود را برای افراد غیرمتخصص در زمینه‌­ی ریاضیات نیز قابل استفاده کند اما باید اذعان کرد بدون داشتن دانشی مقدماتی درباره‌­ی هندسه­‌های غیراقلیدسی و همچنین توپولوژی فهم این کتاب برای فردی که علاقمند به خواندن آن است دشوار است. شکل فضا که در ۲۲ فصل نوشته شده است سعی دارد تا با برانگیختن تخیل خوانندگان آن­ها را درگیر شکل‌­های مختلفی کند که جهان واقعی می­‌تواند داشته باشد. جفری آ.ویکز بسیاری از فرضیات مهم در این زمینه را به کمک ترسیم هندسی آن­ها برای خوانندگان ملموس­تر کرده است و داستان­پردازی و طرح پرسش عمده­‌ترین شیوه‌­ای است که او از آن استفاده می­‌کند. واژگای چون چنبره، توپولوژی، انواع خمینه، هندسه­‌های همگن و ناهمگن و ... از جمله مفاهیمی هستند که نویسنده با ارائه­‌ی تعریفی از آن­ها در فصل­‌های ابتدایی نحوه‌­ی کاربرد آن­ها را در نظریات مختلف بررسی کرده است.

درک بهتر شکل فضا مستلزم این است که خوانندگان نیز با همان نگاه پرسش­گرانه­‌ی نویسنده­‌ی کتاب به سراغ آن بروند، همان­طور که نویسنده‌­ی کتاب نیز در فصل نخست اشاره نی‌کند: «در این کتاب نه یک رشته پاسخ، بلکه بیش­تر مجموعه­ای از پرسش‌­ها عرضه شده است تا بتوانید بینش شهودی­تان را در شناخت خمینه­های سه­بعدی افزایش دهید. قوه­ی تخیل خود را آماده کنید تا بتوانید بیش­تر از آن بهره ببرید.»

بنابراین برای فهم بهتر شکل فضا باید با تخیلی رها به سمت آن برویم. تخیل از مهم­ترین عناصر پیشرفت علم است که اینشتین درباره‌­اش می­گوید: « تخیل مهم­تر از دانش است زیرا دانش محدود بوده اما تخیل تمام جهان را دربرمی­گیرد.»

منابع و مآخذ:

۱- شکل فضا/ نویسنده: جفری آ.ویکز/ ترجمه­ی عادله میرزایی مقدم و رضا رمضانپور/ نشر پژواک/ چاپ نخست ۱۳۹۰

۲- رقص جهان، از اسطوره­های آفرینش تا انفجار بزرگ/ نویسنده: مارسلو گلیسر/ ترجمه­ی علی بازیاری شورابی/ انتشارات سبزان/ چاپ نخست ۱۳۹۴

۳- تاریخچه­ی زمان، از انفجار بزرگ تا سیاهچاله­ها/ نویسنده: استیون هاوکینگ/ ترجمه­ی محمدرضا محجوب/ شرکت سهامی انتشار/ چاپ بیستم ۱۳۹۴

۴- دل ما و جهان/ نویسنده: بیژن جلالی/ انتشارات مروارید/ چاپ اول ۱۳۴۴

منبع: الف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۸۹۴۴۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آزادسازی ۷۳ هکتار اراضی کشاورزی در ساوجبلاغ

هوشنگ میرزایی گفت: این اراضی به ارزش ۲۹ هزار میلیارد ریال روز گذشته در قالب یک مانور اجرایی و با حکم قضایی در روستای «ازنق» واقع در بخش چندار شهرستان ساوجبلاغ آزاد سازی و به عرصه تولید بازگشت.

وی اظهار کرد: آزاد سازی این اراضی در اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی انجام شد.

میرزایی گفت: در این اراضی ۱۰۹ قطعه دیوارکشی به تعداد ۱۰۹ مورد به طول حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ متر ، بناهای غیر مجاز ویلایی در حال ساخت به تعداد سه مورد به مساحت حدود ۳۲۰ متر مربع ، انباشت مصالح ساختمانی ۱۹ ، محوطه سازی ۱۲ مورد به مساحت حدودیک هزارو ۹۵۰ مربع ، استخر ۲ مورد به مساحت حدود ۹۰ مترمربع و آلاچیق ۲ مورد به مساحت ۳۰ متر مربع تخریب و رفع اثر شد.

باشگاه خبرنگاران جوان البرز کرج

دیگر خبرها

  • هاآرتص: تحریم مردمی رستوران‌های اسرائیلی را ورشکست کرد
  • راهیابی دو اثر از رادیو کیش به مرحله نهایی سومین جشنواره ملی پژواک
  • معتبرترین مسابقات ریاضی دانشجویی جهان در دانشگاه تبریز آغاز شد
  • اولین پهپاد پاک‌کننده نقوش گرافیتی در جهان آغاز به کار کرد
  • وضعیت مبلغان کشور در ماه رمضان از زبان مدیرکل تبلیغ عمومی/ استقبال بی‌نظیر «تبلیغ اولی‌ها»
  • آزادسازی ۷۳ هکتار اراضی کشاورزی در ساوجبلاغ
  • کنگره علمی پژواک با ارائه دستاورد‌های دانش آموزی در کاشان
  • ۵۰ تن در هکتار فرسایش خاک به صورت نقطه‌ای در لرستان
  • فرسایش ۵۰ تن خاک در هکتار به صورت نقطه‌ای در لرستان
  • ظهور شاه‌کلید قفل‌های دیجیتال/ رایانه‌های کوانتومی رمزگذاری را بی‌معنا می‌کنند