Web Analytics Made Easy - Statcounter

صالح مقدم گفت:در روزهای اخیر با توجه به افزایش آمار بیماران بستری کرونایی ۲۴۰ پرستار و کمک ‌پرستار بیمارستان‌های مشهد را در مرکز درمانی امام رضا(ع) به‌ کارگیری کردیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، «امیر رضا صالح ‌مقدم» عصر( ۲۵ تیر) در نشست معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با مدیران و معاونان دانشگاه‌های علوم پزشکی خراسان رضوی، اظهار کرد: با توجه به شرایط تحمیلی بحران کرونا در مشهد تلاش برای تغییر ساعت کاری موظف پرستاران متناسب با میزان کارشان با بیماران کووید ۱۰ تا ۳۰ درصد کاسته شده همچنین با دستور رئیس دانشگاه اعطای مرخصی تشویقی یک، ۲ و ۳ روزه به پرستاران درگیر بیماران کرونایی را داشتیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

مدیر امور پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در مواقع موردنیاز از ظرفیت نیروهای کادر درمان بیمارستان‌ها بهره‌مند شدیم، گفت: در روزهای اخیر با توجه به افزایش آمار بیماران بستری کرونایی ۲۴۰ پرستار و کمک‌پرستار بیمارستان‌های مشهد را در مرکز درمانی امام رضا(ع) به‌کارگیری کردیم.

 

صالح ‌مقدم اضافه کرد: دوره ۱۵ ساعته آموزشی ویژه پرستاران و دانشجویان پرستاری دانشگاه داشتیم تا در مواقع بحرانی بهترین اقدام را صورت دهند. وی خاطرنشان کرد: مهمترین نکته‌ای که باید اصلاح شود نسبت یک به ۲ پرستار به بیمار بوده که در زمینه کمبودها مشهود و ملموس است، ضمن اینکه در بحث منابع مالی و استخدام پرسنل حوزه پرستاری نیز با مشکل مواجه هستیم و آنان را روبه‌روی مسئولان قرار داده است.

 

وی با بیان اینکه در تامین زیرساخت‌ها و تجهیزات استاندارد موردنیاز پرستاران ضعف‌ داریم و در چنین شرایطی نباید از پرستار درخواست کار عالی با دست خالی داشته باشیم، تاکید کرد: مشکلات دیگر در مباحث کارانه، اضافه کار، تشویقی‌ها، پرداخت‌های انگیزشی، پرداخت به‌موقع حقوق و غیره است، مشکلی که در سراسر کشور بوده اما در مشهد با مدیریت رییس دانشگاه به‌موقع پرداخت شده و پولی که در اختیارمان است یک چهارم مبلغ معین بوده و همین امر موجب شده که متهم به هزینه‌کرد در دیگر حوزه‌ها شده‌ایم.

پایان پیام/483

منبع: شبستان

کلیدواژه: پرستار ویروس کرونا پرستاران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۴۵۴۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

راه اندازی مرکز متمرکز جراحی شکاف کام و لب در بیمارستان الزهرا (س) زاهدان

  محمد کاظم مومنی معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: شکاف لب و کام، یکی از شایعترین نقص مادرزادی در نواحی صورت و جمجمه در نوزادان محسوب می شود که باتوجه به پیچیدگی درمان بیماران مبتلا و انجام فرآیند عمل توسط تعداد متخصصین رشته های گوناگون،  امکان درمان این بیماران در تمام مراکز درمانی وجود ندارد و بر همین اساس فاز اول مرکز متمرکز جراحی های شکاف کام و لب در زاهدان راه اندازی شد
 
وی ادامه داد: درمان این اختلال بر اساس یک برنامه درمانی و مراقبتی متناسب با شرایط کودک ممکن است در چند ماهگی و یا در چند سالگی آغاز و تا سنین جوانی ادامه یابد.
 
  مومنی عنوان کرد: خانواده این کودکان به محض مشاهده و تشخیص این ناهنجاری باید به بیمارستان الزهرا (س) زاهدان مراجعه کنند تا کودکان درمان های فوق تخصصی را دریافت کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • پیشرفت ۶۰ درصدی طرح احداث محل های اسکان پرستاران بیمارستان امام حسین (ع)تربت حیدریه
  • از وضعیت اورژانسی تا مهاجرت‌های اجباری
  • فعالیت ۲۳۰ هزار پرستار در ایران / سهم سلامت از تولید ناخالص ملی۳ تا ۴ درصد است
  • در برخی از حوزه‌های پرستاری پیوست عدالت وجود ندارد
  • کمبود بیش از ۳۰۰۰۰ کمک‌پرستار در کشور
  • راه اندازی بخش شیمی درمانی در بیمارستان سجادیه تربت جام
  • فعالیت ۲۳۰۰۰۰ پرستار در ایران/ ۷۵ درصد پرستاران زن هستند
  • پرستاران ۳۰ درصد از جمعیت نظام سلامت هستند
  • راه اندازی مرکز متمرکز جراحی شکاف کام و لب در بیمارستان الزهرا (س) زاهدان
  • مشکل کمبود پرستار با جذب نبرو حل نمی‌شود/ معیشت بزرگ‌ترین دلیل مهاجرت پرستاران